Marihuánával kezdődött minden…

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
A világ egyik legelterjedtebb kábítószerfajtája a marihuána, melyet hazánkban is fiatalok ezrei használnak alkalmanként egy-egy buliban, vagy minden nap. Szentesen is az egyik legkedveltebb drognak tekintheto ez a kábítószerfajta, melyhez a legkönnyebb hozzájutni. Mutatja ezt azoknak a fiataloknak a példája is, akik a következokben megosztják saját történetüket az olvasókkal.

Egyikojük, egy fiatal srác 20 éves korára elmondta magáról lapunknak, hogy 7 évig, azaz 13 éves korától használta a füvet. No, egy ido után nemcsak ez került a repertoárba, hiszen a hasist, a speedet, az extasyt, és az LSD-t is kipróbálta több alkalommal.
O 13 évesen marihuánával kezdte, egy csongrádi ismeros hozott jangát, s elmentek a buszmegálló háta mögé, hogy közösen elszívják. Akkor még létezett a góré, s ott szívtak.
– Kíváncsiságból próbáltam ki – állapította meg beszélgetésünk közben – gondoltam, miért ne használnám egyszer. Azonban néhány hónap múlva jött a következo adag, s aztán az alkalmak egyre inkább surusödtek.
– Nálam ez a tevékenység összekapcsolódott a tánccal is, hiszen a táncosok között többen voltak olyanok, akik “smokoltak” (szívtak). Én is ezt tettem, eloször csak az edzések után, majd elottük is, végül már közben is volt, hogy megesett. Így jobban éreztem a zenét, s jobban táncoltam, mondta. A következo lépés az extasy volt, mikor bulizni mentünk, automatikusan jött. Egyszer-kétszer becsúszott az LSD is, amikor kapható volt Szentesen. Arra is volt példa, hogy speedeztem, szívtam rá füvet, s gombáztam is. Könnyu volt hozzájutni, tudtam, hogy hol lehet kapni, megvoltak a kapcsolataim. A városban nem szakosodnak a terjesztok, a kínálat attól függ, hogy mit hoznak Budapestrol, Kiskunfélegyházáról vagy Kecskemétrol. A dealerek arra játszanak, hogy az anyagok biztosan elfogyjanak. Erre a fu a legesélyesebb. Sosem hoznak annyit, hogy rajtuk maradjon.
Leginkább az LSD, a fu, az extasy és a speed jött be, de megesett az is, hogy este 10 körül speedezetem, s az kitartott reggelig. Akkor füvet szívtam, hogy lelassítson egy kicsit, s elfáradjak – mesélte, majd magyarázatként hozzátette, hogy aki speedezik, az maximum másnap délután 7 óra fele tud elaludni, de ha fogyaszt rá füvet, akkor ez hamarabb megtörténik.
– Sohasem lettem rosszul, mondta kérdésünkre válaszolva – de láttam már rá példát a Kossuth utcai buszmegállónál. Ketten szívtunk el egy jointot, s a másik srác hirtelen a falnak dolt, lecsúszott a térdére, hátravágódott a betonon, háromszor beleverte a fejét a földbe, és remegni kezdett. Felállítottuk, falfehér volt. Mikor jobban lett, azt mondta, hogy álmodta az egészet.
Majd befejezésként elmondta az egyik saját hallucinációs történetét: “Nekem is voltak hallucinációim, szellemeket láttam és beszélgettem velük. Akkor 3 extasyt vettem be egyszerre, meg rá egy fél cápás jelzésu pirulát. Feküdtem egy lány mellett az ágyban, és ahogy néztem, elnyúlt a szája, majd visszatekeredett”.
Egy 19 éves volt marihuánafüggo fiatal lánnyal is beszélgettünk, aki barátnoivel együtt került közel a tiltott szerekhez. – Már egy éve leszoktam, fél évig drogoztam, csak marihuánát használtam, vallotta be. Majd folytatásként elárulta, hogy barátnoivel egyszer úgy gondolták, hogy kipróbálják. Akkor az egyik kollégista sráctól szereztek anyagot. Ezután mindennap füveztek, egészen addig, amíg rendorségi ügy nem lett belole. Ebben az idoszakban az 5 fos társaság tagjai heti 2-3 ezer forintot költöttek az anyagra fejenként, hiszen néha a napi egy joint nem volt elég nekik. S hogy honnan szerezték? A fiatal lány elárulta, ismerosöktol tudták, hogy kik a dealerek. O azonban mindig csak füvet vett, mert a többi szert félt kipróbálni. Hasist is csak egyszer használt, de az abszolút nem volt hatásos számára. – Ellenben, ha elszívtunk egy füvescigit, akkor nagyon jó kedvünk lett és vigyorogtunk tole. Utána pedig jókat aludtunk – mondta, majd elárulta, hogy foként az egyik srác lakásán, játszótereken és parkokban szívtak füvet. A drogos idoszak végén már féltek a közterületen való füvezés közben, mely csak növelte a hatást. Majd a beszélgetés végén elárulta, hogy miért hagyta abba. “Az ok nem más mint, hogy nincs drogokra szükségem, illetve rendorségi ügyekre sem. Csalódást okoztam azoknak, akik szeretnek, és mellettem állnak” – mondta.
Bovebb információt kaphatnak és levelezhetnek: www.szentesdrogamb.hu
Az Addiktológián és Drogambulancián vizitdíj mentesen látogathatók a következo kezelések: kábítószer-függoséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelo más ellátás, alkoholfüggoséget gyógyító kezelés.

Cseh-Lakos