Marihuána és hasis

2007. augusztus 03.

Marihuána és hasis

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
Az indiai kender két forgalomba hozott formája a marihuána és a hasis. Ezek talán a legelterjedtebb és legrégebben alkalmazott kábítószerfajták, körülbelül 500 millióan használják világszerte. Hazánkban is a kedvelt drogok közé sorolandó. Sokan ennek a kábítószerfajtának orvosi hasznosíthatóságot, terápiás alkalmazhatóságot is tulajdonítanak. Ez azonban nem jogosít fel senkit a legalizálására. A témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.
A cannabis elterjedése világszerte a ’60-as, ’70-es évekre jellemzo és a hippi mozgalommal hozható összefüggésbe. Magyarországon, illetve Kelet-Közép-Európában a rendszerváltás idejére teheto térhódításának kezdete. Szélesköru elterjedéséhez mérten a hozzákapcsolódó fogyasztási szokások is sokszínuek, hiszen pipából, vízipipából, cigarettába sodorva vagy süteménybe sütve is élnek vele. Megnevezései: joint, bhang, dag-ga, grass, pot, fu, space cake, süti, csoki, haska. Népszeruségét többek között annak köszönheti, hogy fogyasztása enyhe eufóriát, boldogságérzetet okoz. Emellett a befolyásoltsága alatt álló személy képes a szabad képzettársításokra, a szokatlan asszociációkra, a képzelet-játékra, a “mögöttes valóság” érzékelésére, a környezet olyan részleteinek észlelésére, amelyekre normális állapotban nem figyelünk fel. Változások állnak be a tér-, ido- és mélység érzékelésében is, a gátlások feloldódnak, s nevetési kényszer törhet a fogyasztóra. Magányosan használva álmossággal járhat, mely a társas használatkor egyáltalán nem jellemzo. Hatása alatt az ido lassan telik, a percek óráknak tunnek, víziók és hallucinációk, rövidtávú memóriazavarok léphetnek fel, csökkenhet az izomero és remeghet a marihuánát vagy hasisit fogyasztó keze. Elszívása után fokozódhat az éhségérzet, s az izzadás gátolttá válik, ami a testhomérséklet emelkedésének veszélyét hordozza magában. Emellett használata szájszárazságot okoz, mely a szervezet kiszáradásához is vezethet, ha nem fogyaszt a kábítószerezo megfelelo mennyiségu folyadékot. A nagyobb dózis elfogyasztása víziókat, hallucinációkat és sokszor paranoid reakciókat is kiválthat. A feszültségérzet pánikhangulattá fokozódhat, gyakran azzal az érzettel társulva, hogy a szer hatása sohasem fog véget érni. Elofordul az is nagyon magas cannabis adagok használata esetén, hogy a tünetek hónapokkal késobb is jelentkeznek. A függok dönto többsége azonban képes alacsony szinten tartani a fogyasztás mértékét a kellemetlen tünetek elkerülése végett. Túladagolását pedig meggátolja az általa kiváltott aluszékonyság fokozódása.
A marihuána fogyasztás vizeletvizsgálattal hónapok után is kimutatható. Rövid távú hatásai és tünetei közé sorolható a szédülés, a gyors szívverés, a vörös vérbeborult szemek és a kitágult pupillák. Hosszú távú következménye lehet hormonzavar, memóriaromlás, látás- és légzészavarok, mentális betegségek kialakulása, depresszió, skizofrénia. Áttételesen negatív hatással van a tanulási (kognitív) képességekre, a korábban elsajátított információk elohívására. Fájdalmak esetén a tartósan fogyasztóknak nagyobb mennyiségu fájdalomcsillapítóra van szükség ugyanannak a hatásfoknak az elérésében. A kézzel sodort, filter nélküli hasisok vagy marihuánás cigaretták heti öt alkalommal való fogyasztása ugyanúgy károsítja a tüdot, mint az ugyanennyi ido alatt elszívott 6 csomag cigaretta. Az is megállapítható, hogy a kábítószeres befolyásoltság alatt bekövetkezo balesetek 10 százalékánál a hasis volt a felelos, melyet többen alkohollal kombináltak, hogy fokozzák az eufórikus hatást.
A cannabist sokan kapu-, vagy beszállódrognak szokták nevezni, hiszen tévhit a fuvel és a hasissal kapcsolatban, hogy nem áll fenn a hozzászokás veszélye. Rendszeres használata pszichikai függoséghez vezet, egy ido után fogyasztója erosebb “anyagokra” tér át, s általában keménydrog-függové válik. Közben egyre kevesebb sikerélményt él át az iskolában, illetve munkahelyén, s magatartása agresszívvé válik.
Bovebb információt kaphatnak és levelezhetnek: www.szentesdrogamb.hu
Az Addiktológián és Drogambulancián vizitdíj mentesen látogathatók a következo kezelések: kábítószer-függoséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelo más ellátás, alkoholfüggoséget gyógyító kezelés.