Sebészeti, Érsebészeti Osztály

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának Oktató Osztálya

  • Osztályvezető főorvos:
    • Dr. Molnár Gábor Ph. D.

Tel.: 63/313-244 / 191 mellék

Az osztály általános sebészeti, érsebészeti tevékenységet folytat, folyamatos ügyeleti ellátást biztosít. Az általános sebészet összes műtéti típusa mellett jelentős számban történnek speciális onkológiai (gyomor, vastagbél, emlő) és sérv sebészeti beavatkozások. Az országban az elsők közt kezdték meg 1991-ben az endoscopos műtétek végzését. Napjainkban az epeműtétek mellett gyomor, sérv, vastagbél műtéteket is végeznek laparoscopos úton. Érsebészeti műtétek során a hasi és perifériás reconstructív érműtétek számos típusát végzik.

Az osztályon jelentősnek mondható tudományos tevékenység folyik. Az osztály orvosi kara előadásaival rendszeres résztvevője hazai tudományos kongresszusoknak.

Az osztály a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktató részlege, így részt vesz az orvostanhallgatók oktatásában és a rezidensek képzésében is.

Emlősebészet

Az emlő összes műtétet igénylő megbetegedése miatt végeznek műtéteket. Az utóbbi évtizedben, hasonlóan a világ fejlettebb országaihoz, egyre több emlőmegtartásos műtét történik daganatos megbetegedések esetén. Munkájukat jelentősen segíti, hogy a kórház röntgen osztályán évek óta végeznek rendszeres emlőszűrést, ultrahang vezérelt mintavételt és a nem tapintható elváltozásoknál műtét előtti dróthurokkal történő vagy izotópos jelölést. Korai emlődaganatok esetén a hónalji őrszem nyirokcsomó eltávolítást izotópos jelöléssel végzik.

Epe-, epeútsebészet

Az egyik leggyakoribb műtét az epehólyag eltávolítása kövesség miatt. Az esetek döntő többségében a beavatkozás endoscopos úton, video-laparoscop segítségével történik.

Az acut epehólyag gyulladás műtéti megoldását is – megfelelő betegkiválasztás esetén – minimálisan invazív módon végzik.

Gyomor- és bélsebészet

A gyomor jóindulatú sebészi megoldást igénylő megbetegedései miatt végeznek műtéteket (kimetszés a gyomorfalból, részleges vagy teljes gyomoreltávolítás). A szövődményes nyombélfekély műtéti megoldásánál a beteg teherbíró képességének megfelelő beavatkozásokat (vérző fekély aláöltése, gyomorcsonkolás) alkalmaznak.

A rosszindulatú gyomordaganatok esetén a szövettani típus és a lokalizáció függvényében történik részleges ill. teljes gyomor-, és kiterjesztett nyirokcsomó eltávolítással járó beavatkozás.

A vékonybelek ritka, sebészi beavatkozást igénylő megbetegedéseinél végzik a szükséges rezekciós műtéteket.

Vastag- és végbélsebészet

A vastag- és végbél összes jóindulatú elváltozása és malignus tumora miatt végeznek műtéteket (excisio, resectio, exstirpatio). A modern bélvarrógépek alkalmazásával egyre több záróizom megtartásos műtétet végezhetnek az onkológiai alapelvek betartása mellett.

Az utóbbi években a vastagbél műtétek egy része is laparoscopos úton történik.

Sérvsebészet

A hagyományos sérvműtétek helyett legtöbbször feszülésmentes, hálóbeültetéssel járó sérvplasztikát végeznek.

A lágyéktáji sérvek esetén laparoscopos, hálóbeültetéssel, gyors felépüléssel járó műtétet javasolnak.

Proktológia

Végbélnyílás repedés, aranyeresség, valamint végbélsipoly gyógyszeres és műtéti kezelését végzik.

Érsebészeti

A hasi, medencei, alsó és felső végtagi verőerek elzáródásával és kitágulásával járó betegségei esetén végeznek műtéteket. Leggyakoribb reconstructiv érműtétek: aorto-bifemoralis, ilio-femoralis, femoro-poplitealis bypass műtétek, vagy desobliteratio.

Az osztályon nagy számban történnek visszérműtétek is.

Katheteres beavatkozásra a betegeket szegedi vagy budapesti centrumba irányítják.

 

Beleegyező nyilatkozatok: