Jogi következmények

2007. november 30.

Jogi következmények

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig – A kábítószerrel kapcsolatban a törvény is szankcionál
A drog használata több szempontból is káros hatással lehet az emberek, a fiatalok életére. Eloször is fontos kiemelni egészségkárosító hatását, másrészt nem szabad elfeledkezni az emberi kapcsolatokat átalakító jellemzojérol, melyek közé baráti, családi, illetve szerelmi kapcsolatok egyaránt tartoznak. Harmadrészt pedig hangsúlyos, hogy a kábítószer-fogyasztás, illetve birtoklás súlyos büntetojogi következményekkel is járhat. Sorozatunkban a témáról dr. Terdik Tamás rendor-fohadnagy, a szentesi rendorkapitányság bunügyi osztályának vizsgálati alosztályvezetoje tájékoztatta szerkesztoségünket.
Magyarországon a témával kapcsolatban rengeteget változtak a törvény rendelkezései az elmúlt évtizedekben, hiszen folyamatosan no azoknak a száma, akik életükben már legalább egy alkalommal fogyasztottak valamilyen kábítószert. Ezek közé a fogyasztók, alkalmi droghasználók, illetve kábítószert kipróbálók közé fiatalabbak és idosebbek egyaránt tartoznak.
A jogalkotó azonban nem a fogyasztókat, hanem a kábítószert terjesztoket, kereskedoket és az eloállítókat próbálja büntetni elsodlegesen. Így ebben a témában több magatartásformát is megkülönböztethetünk, amit a magyar jogszabályok különbözo mértéku büntetésekkel és eltéro idotartamú szabadságvetéssel szankcionálnak. Tömören ezek a magatartásformák négy kategóriába sorolhatóak: az egyik a fogyasztás és a saját fogyasztás céljára történo termesztés magatartása, a másik a kínálás, az átadás, a forgalomba hozás, illetve a kereskedés (beszerzés, helyfelderítés, csomagolás) kategóriája. A harmadik kategóriába tartozik az a magatartásforma, mikor a 18. életévét be nem töltött személy felhasználásával követik el a kábítószerrel való visszaélést, míg a negyedik a kábítószerfüggo személy kategóriája.
A droghasználattal, a termesztéssel és a birtoklással kapcsolatban a mennyiség kérdése is hangsúlyos. A marihuána termesztése esetén öt to tartozik a csekély mennyiség kategóriájába, míg a száz to már jelentos vadkender termesztést jelent. Azonban a csekély és a jelentos között is elhelyezkedik egy közepes intervallum. Ezeket a kategóriákat a több évtizedes tapasztalat alapján alakították ki, s a hatóanyag-tartalom szerint különítették el. A különbözo kategóriák esetében pedig más-más büntetést róhat ki az illetékes bíró, így jelentos mennyiség esetén akár 5-10 éves börtönbüntetés, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Az egyik legsúlyosabb kategóriába tartozik, ha felnott ad át fiatalkorúnak kábítószert, s még súlyosabbnak minosül, ha ezt oktatási intézmény területén teszi. Viszont azt nem bünteti olyan nagy szigorral a törvény, aki kábítószerfüggo. A függoséget azonban szakértonek kell megállapítania az illetorol. Létezik büntethetoséget megszünteto körülmény is, ha például a csekély mennyiségu kábítószert fogyasztó vállalja, hogy 6 hónapon keresztül kábítószer-kezelo tréningen vesz részt, melyet elterelésnek neveznek.

Cseh-Lakos