Egymásnak szúrtak

2007. szeptember 28.

 

Egymásnak szúrtak

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
A marihuána mellett a legtöbb aktív, illetve alkalmi kábítószeres a gyorsítóknak, illetve élénkítoknek nevezett izgatószerek közé sorolandó drogokat használja Magyarországon. Az említettek közül talán a beszerzési ár miatt is a legkedveltebb a speed és az extasy, melyet sokszor marihuánával kombinálnak, hogy a túlpörgetés után ismét le tudjon lassulni a szervezet, és a kábítószer-fogyasztó képes legyen pihenni, aludni.
Számtalanszor ezzel a kombinációval élt az a huszonéves szentesi fiú is, aki néhány hete mesélt lapunknak drogos éveirol. – Tizenhárom éves korom óta dohányzom, s 18 évesen kezdtem el füvezni. Eloször megkínáltak vele, jól éreztem magam tole, majd könnyen jutottam hozzá, foként azért, mert a baráti társaságomban is mindenki élt vele. Késobb a társaságon kívül is használtam. Jó pár éven át “barátkoztunk”, azonban egyre többen kezdtek kiszállni a kábítószer világából, s a társak teljesen eltuntek. Jelenleg már nincsenek meg ezek az úgynevezett barátok, hiszen kiderült, hogy csak a füvezés tartott össze bennünket. Jobb így – kommentálta. A kezdeti napi 1 hamar 10-15 szálra emelkedett. Otthon, ligetben, mindenütt szívtuk. Sokszor a suliban szünetekben is kijártunk drogozni – mondta el a fiú.
– Hogyan tértél át más szerekre? – kérdeztem.
– A marihuánázás elkezdése után két évvel szoktam rá az amfetaminra, fokozatosan emelve az adagot. Végül már mindennapossá vált a használata. Bulikban, por alakban, majd intravénásan befecskendezve éltem vele. Közben az alkoholfogyasztás is jellemzové vált, nagy mennyiségben. Foleg sört ittam, sokat, 12-13 üveggel esténként, mivel az amfetaminra inni kell. Azt nem tudom, hogy mibol teremtettem elo az ehhez szükséges anyagi fedezetet, de mindig megoldottam. Például a zsebpénzemet nem uzsonnára költöttem, hanem erre. Összesen 2 millió forintot biztos ráköltöttem. Többször elofordult, hogy haladékot kértem a deelertol az anyag kifizetésére. Könnyu volt beszerezni, hiszen megvoltak a kapcsolataim, körülbelül 10 deelert ismertem – mondta el a fiú, majd tovább folytatta történetét. – A fuvel együtt használtam a speed-et, élveztem, mert furcsa lett tole a világ. Visszagondolva azonban nem érte meg például a sok titkolózás miatt. A hazudozás mellett semmit nem adott. Eleinte jó volt, de a végén csak a berögzodés miatt használtam. Majd áttértem az intravénás alkalmazására. Eloször egy barátom szúrt, de már a második alkalommal magamnak adtam be. Volt olyan is, hogy közösen használtuk a tut, de nem volt jellemzo. A gyógyszertárakból szereztük be, mindig vettünk egy 10 fecskendos csomagot – mesélte.
– Az amfetamint negyed grammal kezdtem, a végén 1-2 grammot használtam 2 éven át. Közben fokozatosan lefogytam, leépültem, mert nem aludtam, nem ettem. Összesen 14 kilogrammot fogytam. A vérnyomásom magas volt, s a szívem is kikészült. Bulikban, fesztiválokon, s munkahelyen is sokszor használtam. Mikor leálltam vele, nem voltak megvonási tüneteim, de pszichésen hiányzott. Volt egy barátnom, aki sokat segített abban, hogy le tudjak szokni. Leszoktam, de már nincs mellettem. Azért döntöttem a leszokás mellett, mert a legjobb barátomat letartóztatták, az anyukám kirúgott, a barátnom elhagyott, nem volt lakásom, sem pénzem, sem munkám. Ezek mind közrejátszottak abban, hogy befejeztem.
– Voltál rosszul az amfetamintól?
– Egyszer a bogyótól, mert 8 szemet vettem be egyszerre. Nem vittek be a kórházba, 2 óra elteltével felkeltem. Volt azonban olyan is 3-4 ével ezelott, hogy az egyik ismerosömnek én szúrtam. Felakadt a szeme, azt hittem meghalt. Akkor nagyon megijedtem.
– Most egészséges életet élsz, sportolsz?
– Régen fociztam, de már nem tudok, mert nagyon fulladok. Az amfetamin mellett elofordult, hogy napi 2-3 doboz cigarettát is elszívtam. Másnap szúrt a mellkasom, alig kaptam levegot. Sokszor fájt a fejem is. Azonban amióta nem használok semmit, visszaállt a vérnyomásom, s mindig aludnék, akár 12 órát is. Egy ideje pedig rendszeresen horgászom, mert megnyugtat, jó hatással van rám.

Cseh-Lakos