Drogprevenció a családban

2007. november 16.

Drogprevenció a családban

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
A drogprevenció legfontosabb helyszíne nem az iskola, hanem a család. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oktatási intézmények kivonulhatnak a feladatvállalásból. Az otthon hallott információk és modellek meghatározóak a fiatalok számára, hiszen a szülok nagyobb hatással vannak a gyermekeikre a látott és tanult viselkedésmintákon keresztül, mint azt ok maguk gondolják. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta szerkesztoségünket.
Nagy teher a szüloknek szembenézni azzal, hogy gyermekük kábítószeres. Ilyenkor nemcsak az aggódás, hanem az önvád is eluralkodik rajtuk. A drogosok többségérol elmondható, hogy szeretet- és értékhiányos környezetben nott fel, még akkor is, ha a családtagjai együtt éltek.
A gyakorlatban
A fiataloknál fontos a megelozés minél hamarabbi elkezdése. Hangsúlyos, hogy a serdülo a teljes valóságot hallja, mégpedig hiteles beszámolóban, amelyben nemcsak a tiltást hangsúlyozzák. El kell mondani neki, hogy a drogozás egy-két órán át tartó kellemes érzést ad, de utána borzalmas következményekkel jár. A szülok is példák gyermekeik számára, hiszen az alapveto viselkedésmintákat tolük tanulják meg. A pubertásban azonban no a fiatalok kritikai képessége és a saját útkeresésüknek igénye. Ha ezt a szülok nem tudják kezelni, akkor számos késobbi probléma alakulhat ki. Ebben az életkorban fontos, hogy a szülo és gyermeke beszélgessen a világról alkotott gondolkodásáról, s ha a fiatalnak van igaza, akkor azt lássa be a szülo.
Mindezek mellett fontos, hogy több idot töltsünk ebben az idoszakban a fiatalokkal. Hangsúlyosak a közös programok, s a beszélgetések, s meg kell találni a jutalmazás és a büntetés mértékének helyes arányát is. A kábítószer használat kialakulásában jelentos szerepe lehet annak, ha a fiatal mindent megkap, s semmit sem kell tennie érte. Éppen ezért fontos, hogy teljesítheto elvárásokat támasszanak feléjük, hiszen az alacsony és a magas elvárások miatt is kialakulhat a drogozás. A szerfogyasztás sok esetben büntetés, amellyel a drogozó egyrészt önmagát, másrészt a szülot bünteti. Ezért ne mulasszuk el megdicsérni gyermekünket, s a legkisebb dolgoknak is tudjunk velük együtt örülni.
A szülo-gyermek viszony mellett fontosak a kortárs kapcsolatok is, s engedni kell a barátokkal való otthoni találkozást. Így a szülo is megismerheti a társakat a közös beszélgetéseken keresztül. A kamaszkorú gyerek keresi a helyét a világban, s ebben az idoszakban fontossá válik a kortársak véleménye, amely kizárólagossá válik, ha nem kap a felnottektol segíto támogatást. Ebben az életkorban az emberek kipróbálnak mindent, amire lehetoségük nyílik, melynek oka sokszor a csoporthoz tartozás vágya. Ennek elkerülése érdekében is fontos, hogy a szülo megismerje gyermeke barátait, és azok szüleivel tartson fenn kapcsolatot. Emellett pedig szabályokat érdemes felállítania és ragaszkodnia kell azokhoz. Meg kell tanulnia felismerni azokat a jeleket, amelyek a kábítószerezésre utalnak, s ha az a gyanúja, hogy gyermeke alkoholt, vagy drogokat fogyaszt, akkor azonnal fel kell keresnie a szakembereket.
Jelek
Több kábítószer-használatra utaló jel is van, amelyekre érdemes odafigyelni. A pszichés tünetek közé tartozik például az idegesség, az ingerlékenység, a kedvtelenség és a levertség. Ide sorolható a közöny, a túlérzékenység, a koncentrációs képesség zavara, a gyors kimerülés, az alvás- és tájékozódási zavar, a gyakori összefüggéstelen beszéd és a hallucináció. Testi tünet a beesett arc, az elszínezodött bor, a tuszúrásnyom, az általánosnál szukebb vagy tágabb pupilla, a szájszárazság, az étvágytalanság és a fogyás. Mindezek mellett magatartásbeli változások is bekövetkezhetnek. A korábbi érdeklodés csökkenhet, a tanulmányi eredmény hirtelen romolhat, s kapcsolati zavarok, titkolózás és zárkózottság figyelheto meg. A kábítószeres elhanyagolja saját magát és környezetét, kimaradozik, kerüli az iskolát, s megszünteti régi kapcsolatait. Sokszor a szülo gyanút kelto használati tárgyakra is rátalál: ezüst papírdarabkákra, kis borítékokra (pakettek), ismeretlen eredetu gyógyszerekre, száraz növénydarabkákra, kézzel sodort cigarettára, letört cigarettaszurore, vérpöttyös zsebkendore, vattára vagy ingujjra. Ezek olyan figyelmeztetojelek, amik jelzik, érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni.

Cseh-Lakos