Drogok

Ne féljünk nagyot lépni, ha szükséges. A szakadékon két kis ugrással nem juthatsz át.
/D.L. George/

MILYEN DROGFAJTÁK  VANNAK?

Stimulánsok

Azok a szerek, amelyek aktiválják, gyorsítják, izgatják az idegrendszert.

Amfetamin származékok:

Fehér színű por, tabletta és folyadék formájában jelenik meg. (Az amfetamin tabletta vagy por szinte soha nem tiszta, a legkülönfélébb pszichoaktív-hatású vagy hatástalan, de mérgegő szennyezőanyagokat tartalmaznak.)

  – extasy („Ex”, „E”, „Eki”, „Bogyó”)

  – speed („gyors”, „spuri”)

KOKAIN: a kokacserje leveléből előállított, kristályos fehér por. Nagyon erős függőséget okoz.

NIKOTIN: Erős hozzászokás! A dohányzáshoz 30 egészségkárosító tényező, betegség kapcsolódik. Az elvonási tünetek csökkentése nyugtatja meg a dohányzót és nem a nikotin.

KOFFEIN: a kávéban, kólában, energiaitalokban.

 

Miért használják?

Rövid ideig növeli a teljesítményt, felpörget, ideiglenesen csökkenti a fáradtságot. Bizonyos típusok hatása a részegséghez hasonlít, izgatottság, túlfeszítettség, nő az önbizalom, eufória.

 

Használat módja:

Az amfetamin port illetve a kokaint orron keresztül szippantják fel úgy, hogy csíkot húznak belőle pl. üveglapra. A port illetve a kokaint gyakran intravénásan is használják vízben feloldva. A tablettákat szájon át, a kristályos kokaint (crack) gőzét pedig belélegzik.

 

Mik a veszélyei?

Károsítják az idegrendszert és a keringési rendszert, tartós használat során egyszerűen túlerőltetik a szervezetet. „Túltáncolhatja” magát, azaz túlterheli a szervezetet. A legtöbbnél  lelki függőség alakul ki.

Nő az önérvényesítés vágya, az önértékelés, felerősödik, gyorsul a kommunikáció, a társas kapcsolatok kialakítása könnyebbé válik. A hatás igen rövid idő alatt jön létre, s kokain esetén ugyanilyen rövid idő alatt el is múlik az intenzív eufóriaérzés (néhány perc). A fokozott éberség egy-két napig is fennállhat, étvágy sincs, csak fokozott szomjúságérzés. A hatás alatt is megjelenhetnek szorongásos rohamok, paranoid gondolatok (azaz a hatás alatt álló úgy érzi, megfigyelik, nézik, követik őt.)

A hatás megszűnése után akár több napos fizikai fáradtság, levertség alakul ki. Jelentkezhet depresszió, hallucináció és pánikhangulat.

Rendszeres fogyasztásnál az idő és a távolságérzet, valamint az emlékezet zavarossá válik.

A kokain és amfetamin-használók gyakran alkalmaznak más szereket is a kellemetlen tünetek kivédésére, így pl. heroint, marihuánát, alkoholt, gyógyszereket.

 

Túladagolás tünetei:

Felfokozott idegrendszeri működés, gyors, ismétlődő mozgások, fogcsikorgatás. Fokozódó légzés, szívverés, magas vérnyomás, emelkedő és magas testhőmérséklet, epilepsziás rohamok. A túladagolás során szívritmuszavarok, szívinfarktus, agyi keringészavar alakulhat ki. Napi folyamatos adagolás mellett hallucinációk, agresszió, paranoid téveszmék jöhetnek létre.

 

Elvonási tünetek

Rossz hangulat és közérzet, alvászavarok. A depresszió heteken-hónapokon keresztül, váltakozó erősséggel állhat fenn. Jellegzetes még a fokozott drog iránti sóvárgás, erős nyugtalansággal együtt. Testi elvonási tünetek nincsenek.

 

Depresszánsok

Egyes gyógyszerek: nyugtatók, altatók, szorongásoldók : gyakori a velük való visszaélés, tartós használat esetében  lelki rászokás jelentkezhet (Andaxin, Seduxen, Xanax, Rivotril stb.). Szájon át, sokszor alkohollal kombinálva használják.

Alkohol:  Felnőttkorban  fogyasztható!  Fontos szabály: mennyiség helyett mértéktartás és minőség élvezete! Az alkoholfogyasztás következtében emésztőrendszeri, keringési, idegrendszeri, pszichiátriai, anyagcsere stb. szövődmények alakulhatnak ki. A túladagolás mellett a megvonásnak is súlyos következményei lehetnek (delírium tremens, epilepszia stb).

 

Ópiátfélék:

Máktea: a mákgubó főzetéből nyerik.

Ópium: Mákgubó tejszerű nedvéből nyerik

Morfium: Az egészségügyben használják erős fájdalomcsillapítóként.

Heroin: Kis barnás tömbökben (pakett) kapható. Barnás-fehéres por alakban is árulják. („hernyó”, „hercsi”, „nyalcsi”)

Metadon: az ópiátfüggők kezelésében használt gyógyszer, mely a heroin kiváltására szolgál.

 

Miért használják?

A nyugtatók, fájdalomcsillapítók eufórikus hatást váltanak ki.

 

Használat módja:

Intravénás beadás előtt vízben oldják fel, melyet kanálban melegítenek fel. Néha por alakban, orron keresztül szippantják fel, vagy alufólián melegítve gőzét szívják be.

 

Hatásuk: Passzivitás, kábultság, szédülés, pupillák beszűkülése. Boldogságérzet elragadott képzelődéssel. Érzéketlenség, izmok elernyedése. Megvédik az egyént a testi-lelki fájdalomtól, agressziótól. A külvilág ingereire közömbös lesz, magába zárkózik, „besztondul”.

 

Mik a veszélyei?

A rendszeres használat gyakran jár dózisnöveléssel. Tartós fogyasztásnál a megszokás egy erős testi-lelki függőséghez vezet. Velejárója fogyás, a teljesítő-, és ítélőképesség romlása, fizikai legyengülés, hangulatzavarok és fásultság.

Közös tűhasználat esetén nagy a fertőzésveszély! (HIV/AIDS, Hepatitisz) Remegést, kedélyromlást, emlékezetkihagyást, jellem- és magatartásbeli zavarokat, erőteljes szellemi leépülést, lassú szívműködést idézhet elő. Túladagolás esetén légzészavart, a légzésbénulás pedig halált okozhat.

 

Cannabis-származékok

Marihuána: Az indiai kenderből készítik (fű). THC tartalma a korábbi évtizedekben termesztett növényeknek többszöröse 7-15 %. Tartós használatnál céltalanság, emlékezetromlás, szorongás, alvászavar .

Hatásuk:

Marihuána elszívása után 20-30 perc múlva alakul ki a hatás és általában 2-3 órán át tart. Eufória alakul ki, relaxáltság érzés, időészlelési zavarok (az idő lelassul), problémamegoldó-képesség csökken, aluszékonyság, fokozott szexuális késztetés, felléphet akut szorongás, sőt pánik reakció és paranoid gondolatok.

Használat módja: elszívással. A cigarettaszívásnak rituáléja van: a dzsointot körbeadják egy társaságban és mindenki szív belőle.

Mik a veszélyei?

Pszichés függőség kialakulhat!

Tartós hangulat- vagy koncentrációs zavarok.  Túladagolás esetén szorongás, paranoid gondolatok mellett szájszárazság, belövellt kötőhártya, fokozott étvágy, heves szívdobogás jelentkezhet..

Megvonás esetén szorongás, alvászavar jelentkezik néhány hétig.

A marihuána cigaretta füstje rákkeltő anyagokat tartalmaz.

 

Kapudrog-szerep:

Hónapokon keresztül hetente többszöri használat kockázati tényező lehet abban, hogy kipróbálják a többi illegális drogot is. Élhet az a téves hiedelem is, ha a marihuánát kontrollálni tudta, akkor a többi illegitim szer használatát is képes szabályozni. A fiatal – marihuána használatával – drogterjesztőkkel kerül kapcsolatba, így már könnyebben hozzájut más szerekhez is.

 Hasis: az indiai kenderből kinyert gyanta, olaj. THC tartalma 20-30 %.

A hasis alapanyagát ugyanazon növények képezik, mint a marihuána esetén. A hasis 8-10-szer erősebb. Kizárólag a gyantatartalmú, érett női virágokból szárítással, szitálással nyerik.

Felhasználása többféle módón lehetséges: rendszerint dohánnyal vagy ópiummal vegyesen szívják cigarettában vagy vízipipában, olykor önmagában, süteményben, teaként vagy koktélban oldva fogyasztják.

Hatása:
Szájon át lényegesen enyhébb. A tapasztalt élettani hatás alapjaiban megegyezik a marihuánánál ismertetettel, bár annál lényegesen erőteljesebb. Tipikus a hang- és színhallucináció, az eltorzult tér- és időérzékelés, hangok, illatok, színek keveredése. Fellépnek bizonyos személyiségzavarok, amikor a fogyasztó istennek vagy akár teljesen személytelennek képzeli magát.
Túladagolás következtében nemcsak erőszakos kitörések, ámokfutás fordulhat elő, tudathasadás, elmezavar is kialakulhat, mely igen lassan, hosszú hónapok során múlik el. Rendszeres fogyasztása az immunrendszer és a fizikai állapot gyors lerombolását eredményezi, és az alkoholizmushoz hasonlóan fiatalkori szenilitást okoz.

 

Hallucinogének 

Elsődleges hatásuk az érzékelés, az észlelés, a gondolkodás szokásos folyamatainak megváltoztatása, módosult tudatállapotok létrehozása.

Hallucinogének: LSD, szerves oldószerek,  hallucinogén hatású kaktuszok, gombák, kéjgáz, PCP, cannabisz származékok, MDMA (extasy), mint hallucinogén hatású stimuláns, csattanó maszlag, trombitavirág.

Miért használják?

„Utazás”: a hatás akár órákon keresztül tart, melynek során pszichikai és érzékszervi zavarok, képek, élmények keletkeznek.

Hatásai:

Rövidtávú hatás: bevétel után pár perc, LSD-nél kb. 20 perc után alakul ki.
– Kezdetben: tág pupillák, vérnyomás emelkedés, gyors szívverés, kézremegés.
– Ezt követően hangulatzavar, eufória, eufória és szorongás keveréke is előfordulhat.
– Tér- és időzavar, (a tárgyak eltávolodnak, az idő lelassul).
– A hangok látvánnyá, a színek hangokká alakulnak, a képeken a minták megmozdulnak, életre kelnek, a zene élesebb, tisztább, olyan mintha a test belsejéből érezné, elvesznek az „én határok”. Egységérzés alakul ki az emberiséggel. Megszabadít az unalomtól, az ürességtől.  Fénylő, mozgó pontok, filmszerű képsorok (mozizás) lehet a szipuzóknál. Ez akár négy – nyolc órán keresztül is tarthat, amelyet egy erős kimerülés és fáradtság követ.

Hosszútávú hatás:
– a hallucinációk fokozódnak, rémlátomások keletkeznek,
– “bad-trip” – rossz utazás, „horror trip”
– a tér- és időzavarok fokozódnak,
– kényszerképzetek jelentkeznek, saját cselekedeteik feletti kontroll kiesik, ezek vezethetnek balesetekhez, öngyilkossághoz. Akár egyszeri használata a hallucinogéneknek vezethet elmebetegséghez, akár megfordíthatatlanságig is.
– Flascback: hónapokkal később, szermentes időszakban visszatérhet a korábbi hallucinogén hatás, lehet pár perces hallucináció, szorongásos roham, szívinfarktustól való félelem. Ez spontán elmúlik.

LSD: elsősorban bélyeg, tabletta, vagy kristályos fehér por formájában jelenik meg.

Az LSD majd mindegyik érzékszerv működésében súlyos zavarokat okoz, akárcsak a pszichés funkciókban is. Pupillatágulat, szapora pulzus és a vércukorszint emelkedése tapasztalható. Egy óra múlva színes, látási hallucinációk, félelmetes víziók jelentkeznek, a személyiség elvesztése vagy széthasadása, az időben és a térben való tájékozatlanság, majd erős izgatottság támadt. Igen gyakori, hogy LSD hatására az ember önmagát kívülről szemléli. A hallucinációk, a víziók nem ritkán az utolsó adag bevétele után hetekkel is jelentkezhetnek.

Veszélye:

Fokozott hallucinációk, rémlátomások „bad-trip” (rossz utazás), kellemetlen, fenyegető tartalmú hallucinációk hatására szorongás és pánik alakul ki. Tér- és időzavarok, mások elleni agresszió veszélye nagy.

Kényszerképzetek, hányás, hidegrázás, izzadás, fejfájás, esetleg rémképek jöhetnek létre.

A drog hatása alatt állók nem gondolják át a bódulatban, hogy mit cselekszenek. Az LSD rabjai között különösen gyakori a szerencsétlenség és az öngyilkosság, valamint a kábulatban bekövetkezett halálos baleset. A leggyakoribb az ablakból való kizuhanás vagy kilépés. Sokan azt hiszik, tudnak a vízen járni (holott még úszni sem tudnak), kilépnek, pl. a hajóról vagy a csónakból, s megfulladnak. Mások azt képzelik, puszta kézzel meg tudnak állítani egy autót vagy vonatot. Tévhitükért ők is az életükkel fizetnek. Egyesek azt hiszik, tudnak repülni, s teljes nyugalommal lépnek ki a felhőkarcoló ablakán.

Túladagolásnál elmekárosodás, tartós használat során depresszió veszélye nagy.

Túladagolás

Pánikreakció, szorongás, üldöztetéses, megfigyeltetéses paranoid érzések, emelkedett pulzus és vérnyomás, epilepsziás rohamok, „megbolondulás” érzés, elmebetegséghez hasonló kép alakulhat ki, mely néhány óra vagy nap alatt kitisztul.

Megvonási tünetek

Testi tünetek nincsenek. Szer iránti éhség, hangulatváltozások jelentkezhetnek.

Szerves oldószerek: Szipuzás. Oldószerek, ragasztók, hígítók, festékek, lakkok, benzin, csavarlazító, propán-bután gáz (öngyújtók töltéséhez használt gázpalackok) stb. gőzének belélegzését jelenti.

Maradandó agykárosodás, baleset és fulladás veszélye nagy.

Használat módja:

Szippantás, inhalálás útján. Általában zacskóba öntik és onnan szívják be, a spray-ket közvetlenül a szájukba, illetve torkukba fújják be. A kéjgáz a habszifon patronjában megtalálható. Néha szórakozóhelyeken luftballonokba engedik és onnan szippantják be („lufizás”).

 

A tűhasználat veszélyei

Az egyik leggyakoribb probléma a tű használatból ered. Kétségtelen, ezzel a módszerrel a drogos jóval hamarabb és kisebb mennyiségű szer alkalmazásával eléri magának a kívánt hatást. Jó módnak kínálkozik a közvetlenül véráramba jutó és onnan hamar az agyba kerülő szer. Emellett azonban nem csak tiszta szer, hanem a gyártás során a tisztítási folyamatból visszamaradt oldószermaradékok és egyéb szemét is a szervezetbe kerül. A közös tűhasználat, az egymás közti megosztás (pl. közös szűrő, használt fecskendővel való drog feloldás és szétosztás, közös főzőedény használat stb.) a HIV-vel és hepatitisz vírussal való fertőződés veszélyét hordozza magában. Emellett a bőrön levő és ott ártalmatlan baktériumok, bekerülve és szétszóródva a szervezetben, szintén komoly problémákhoz vezethetnek.

A rendszeres tűhasználat hosszú távon a vénák teljes elroncsolódásával jár.

Az intravénás droghasználat kockázatcsökkentő módszerei:

Legfontosabb a droghasználat és az injekciózás abbahagyása!

Az intravénás droghasználat folytatása esetén:

  • Sohase használj vagy ossz meg tűt, fecskendőt, vizet vagy a drog előkészítéséhez szükséges felszerelést!
  • Csak olyan fecskendőt használj, amit megbízható forrásból szereztél (pl. gyógyszertár, tűcsere-program)!
  • Használj új, steril tűt a drog-oldat elkészítéséhez és az injekciózáshoz!
  • Ha lehetséges, használj steril vizet a drog előkészítéséhez, egyébként pedig megbízható forrásból szerezd be (pl. friss csapvízből)!
  • Használj új vagy fertőtlenített főzőedényt és új szűrőt a drog elkészítéséhez!
  • Tisztítsd meg a tűszúrás helyét az injekció beadása előtt egy friss alkoholos törlővel!

Biztonságosan tárold vagy dobd ki egyetlen használat után a fecskendőket és tűket!

 

Dizájner drogok

Dizájner Drogok

 

Vége a struccpolitikának, a problémákkal szembe kell nézni!

Strucc