Az ópium és a heroin

2007. augusztus 31.

Az ópium és a heroin

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
Az ópiát származékok – mint azt a nevük is mutatja – a mák gubójából és a növény szárából nyert ópiumból készülnek. Közéjük tartozik a morfium, a heroin, a kodein és más szintetikus vegyületek. Maga az ópium a mák növényi tejnedve, amelyet az éretlen mákfejek bemetszésével nyernek. Európában foként étkezési célra nemesítettek mákfajtákat, míg Ázsiában és a Távol-Keleten olyan fajták terjedtek el, amelyek feje jól bemetszheto, s kello mennyiségu ópiumot szolgáltat. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.
Az ópiátok illegális formái közül jelenleg a heroin, a morfin és a mákgubóból fozött máktea a legnépszerubb a kábítószer-fogyasztók között, melyeket eufóriát okozó hatásuk miatt használnak. Intravénás alkalmazásukkor kellemes, lebego állapot jön létre, amit nyugalom és befelé fordulás jellemez. A tartós használat következménye, hogy csökken a vérnyomás, lassul a bélmuködés, és székrekedés alakul ki. Fogyasztása gyakran hányingert és hányást idéz elo, csökken az étvágy és a
szexuális aktivitás.
Az összes ópiátra jellemzo a függoség kialakulása – amely egyaránt tekintheto fizikainak és pszichológiainak – illetve a megvonási tünetek jelentkezése, mely az ópiát fajtájától és személytol függoen 2 héttol 2 hónapig tarthat. A fizikai megvonási tünetek hasonlítanak az influenzához, de ennél a kábítószerfajtánál a pszichológiai tünetek a hangsúlyosabbak. Fogyasztása kapcsán kialakulhat a depresszió, jellemzoek lehetnek a hangulatváltozások és a fájdalmakkal szembeni hiperérzékenység. A megvonási tüneteket más szerekkel próbálják elviselhetobbé tenni, de az elobb említett hangulati változások végig megmaradnak.
Az ópiátok használatával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma a tuhasználat kérdése, hiszen ezzel a módszerrel a drogosok jóval hamarabb és kisebb mennyiségu szer alkalmazásával érik el a kívánt hatást, ami anyagilag is kedvezobb. Azonban a közös tuhasználat a HIV vírussal és a hepatitisszel való fertozés veszélyét, s a borön lévo baktériumok véráramba kerülését hordja magában. A rendszeres tuhasználat pedig elobb-utóbb a vénák teljes szétroncsolódásával jár. Emellett veszélyt jelent az is, hogy eloállításakor a tisztítási folyamatból visszamaradt oldószermaradékok is a szervezetbe kerülhetnek. Az ópiátfüggokre jellemzo, hogy magukat és környezetüket elhanyagolják, hogy nem étkeznek megfeleloen, csökken a vitaminbevitelük, s hajlamosakká válnak a betegségekre és fertozésekre.
Az ópiáttartalmú drogok közül az egyik legnépszerubb a máktea, mely a benne lévo morfintartalom miatt függoséget okoz. A teát a mák szárából és gubójából készítik, melyek nagy mennyiségu morfint tartalmaznak. Ezen kívül jelentos a morfiumok és a kodeinszármazékok fogyasztása is. Ide sorolhatók a gyógyszeres ópiátok, köztük a Codein, a Coderit, a Hydrocordin, s a Methadon is, mely szintetikus és eros fájdalomcsillapító hatású. Ezeket a gyógyszereket drogfüggoknél is alkalmazzák az elvonási tünetek enyhítésére, ami erosen vitatható, hisz maga a methadon is kábítószernek minosül.
Az ópiátok legdrágább formája a heroin, aminél a rendszeres használat következménye az immunvédekezés csökkenése, s a nem kielégíto táplálkozás. Használata közben romlanak, késobb pedig kihullhatnak a fogak. A heroin porként kerül forgalomba, s többnyire orrba szippantva, vagy vízben oldva, injekciós tuvel befecskendezve használják. Fogyasztásának testi tünete a csökkent reakciókészség, a fájdalomérzet, a szexuális vágy, a pupilla szukülés, a légzési és keringési elégtelenség, az általános görcsös állapot, a száj és a körmök kékes elszínezodése, a minimálisra szukült pupilla, az alacsony testhomérséklet és a szabálytalan légzés. Pszichés tünetei közé tartozik a kellemes közérzet, a nyugalom, az eufória, a félelem csökkenése, a túlzott önértékelés, a bágyadtság és az álmosság.
Az összes ópiátszármazékhoz gyorsan hozzászokik az emberi szervezet, s eros függoség alakul ki alkalmazásukkor. Elvonásukkor pedig a megfázáshoz hasonló tünetek, eros csont- és ízületi fájdalmak, s depressziós állapot jelentkezik.
Bovebb információt kaphatnak és levelezhetnek: www.szentesdrogamb.hu
Az Addiktológián és drogambulancián vizitdíjmentesen látogathatók a következo kezelések: kábítószer-függoséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelo más ellátás, alkoholfüggoséget gyógyító kezelés.

Cseh-Lakos