Alkoholizmus III.

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
Már két alkalommal írtunk az alkoholizmusról, elmondtuk, hogy milyen tényezok játszanak szerepet kialakulásában, hogy a túlzott alkoholfogyasztás milyen betegségekhez vezet, hiánya milyen elvonási tünetekkel jár együtt, illetve milyen tévképzetek alakultak ki a témával kapcsolatban. Most egy olyan szentesi férfi történetét szeretnénk megismertetni olvasóinkkal, aki 15 évig volt alkoholista beteg, s már hónapok óta abbahagyta az ivást.
– Mikor és hogyan kezdtél el alkoholt fogyasztani?
– 17 évesen kezdetem el inni, s a hétvégi diszkóhoz, a tánchoz és a csajozáshoz kapcsolódott. Eloször foként vörösbort ittam kólával, majd pálinkát, kommersz rumot és sört fogyasztottam. Eleinte nem volt túlzottan nagy a mennyiség, hiszen egy éjszaka egy liter vörösbor fogyott el, de ez a cigaretta hatásával együtt jókedvu állapotot okozott. A végén azonban már 1-1,5 liter tömény italt, azaz 40-50 százalékos alkoholt és hozzá 20-25 üveg sört ittam meg.
Késobb azonban cserélodtek az ivócimborák, de továbbra sem volt mellékes, hogy milyen színvonalú helyen szórakozom. Nem mentem el a legrosszabb kocsmákba. A többiek azonban áttértek a masszív ivásra. Van, aki azóta is naponta iszik, és sokuknál ehhez még az évek során játékszenvedély is társult.
– Volt a családodban alkoholista?
– Igen, az édesapám, de nem élt együtt velünk.
– Miért érezted azt, hogy ez jó számodra?
– Mikor ittam, határtalanul megkönnyebbültem, úgy éreztem, hogy megszuntek a problémáim. Jó stressz levezetonek tunt. Sokszor azonban úgy berúgtam, hogy nem tudtam megkülönböztetni az álmokat a valóságtól. Igaz, hogy hetente csak egyszer, hétvégén ittam, de akkor olyan mértékben, hogy nem tudtam magamról. Az is elofordult, hogy hánytam, szédültem és eszméletlenre ittam magam.
– Volt a munkahelyen problémád az alkoholizmusodból?
– Részegen sohasem mentem dolgozni, hétköznap nem ittam. Azonban elofordult, hogy ilyen állapotban vezettem. Háromszor kaptak el ittas vezetés miatt, de épp, hogy meghaladta a szabálysértési értéket. Balesetet azonban nem okoztam, még koccanásom sem volt. Mikor legutóbb elkaptak, akkor letöltendo szabadságvesztésre ítéltek, amit felfüggesztettek 2 év próbaidore, s 5 évig eltiltottak a vezetéstol.
– Mit éreztél egy “átmulatott éjszaka után”?
– Másnap kivétel nélkül rosszul voltam, sajnáltam az éjszaka italra elköltött pénzt. Gyengeség, rosszullét, fejfájás, gyomorégés lett úrrá rajtam, borzasztó volt, de a következo hétvégén mindig újrakezdtem. A végére már az elfogyasztott alkoholtól gyomorfekélyem is lett.
– Máshogy is károsodott egészséged?
– Csak áttételesen, mert közben elhanyagoltam a fogaimat, így sokat ki kellett húzni belolük. Vérnyomás, cukor és májproblémám nem lett, közben azonban 40 kilogrammot híztam.
– Volt memóriazavarod?
– Az utolsó 5-6 évben ittas állapotban igen, de ezek nem maradtak meg. Magammal szemben nem vettem észre értelmezési nehézséget, de másokkal szemben igen. Sot sok ittasnál egoizmusra, agresszivitásra, s mások, például a család hibáztatására figyeltem fel.
– Hogyan szoktál le?
Tavaly nyáron jelentkeztem az addiktológiára. Elotte 1-2 hetes próbálkozásaim voltak a leszokásra. Ekkor a megvonási tünetekre kaptam gyógyszert, de adtak nyugtatót is. Öt hétig nem ittam, aztán ismét elkezdtem. Majd befeküdtem kivizsgálásra, beültették a tablettát a szervezetembe, s bejártam az addiktológiára. Öt hónapja vagyok tiszta, az elso két hónapban volt még vágyam az alkohol iránt, de már nincs. Ma már sporttal oldom a feszültséget, biciklizem és testépítéssel foglalkozom.
Pozitívan csalódtam, mert azt hittem, hogy ha abbahagyom, akkor majd a pultosok nem lesznek kedvesek hozzám, pedig azóta sokkal inkább. Sokan, akik az ivás miatt elmaradtak, azok ismét felvették velem a kapcsolatot, a barátok pedig végig kitartottak mellettem.

Cseh-Lakos
Szentesi Élet városi hetilap