Alkoholizmus II.

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
Két héttel ezelott írtunk arról, hogy az alkoholizmus kialakulásában milyen öröklött és környezeti tényezok játszanak szerepet, hogy a túlzott alkoholfogyasztás milyen fizikai és pszichikai hatást fejt ki az emberi szervezetre, hogy milyen betegségek alakulhatnak ki általa, illetve hogy hiánya milyen elvonási tüneteket indukálhat. Most az alkoholfüggoség kialakulásának folyamatáról, illetve az alkoholizmusról alkotott tévképzetekrol szeretnénk néhány gondolatot közölni olvasóinkkal. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns adott felvilágosítást.
Az alkoholista ember a betegség kialakulásának elso idoszakában foként pszichés indíttatású vágyat érez az alkohol elfogyasztására, amelyet még nem nevezhetünk függoségnek, de vigyázni kell vele, hiszen ebbol az állapotból hamar kialakulhat. Az ilyenkor elfogyasztott szeszes italok mennyisége nem feltétlenül akkora, ami nagyobb fokú egészségkárosító hatást fejtene ki. Azonban vannak olyan emberek is, akiknél már az elso lerészegedés elég ahhoz, hogy beinduljon a kontrollvesztéses öngyógyítási folyamat, ami végül alkoholizmushoz vezet. A kérdés az minden esetben, hogy beindult-e az önkontroll elvesztése, és az alkoholprobléma tagadása. Ezt követoen a beteg szeszesital fogyasztásának a mértéke fokozottan növekedni kezd, hiszen egyre nagyobb mennyiségu alkoholt kell meginnia ahhoz, hogy elérje a kívánt mértéku “kellemes állapotot”.
A betegség felismerése után mikor lehet elkezdeni a kezelést? Csak akkor, ha a beteg maga is hajlandó szembe nézni függoségével, és akar azon változtatni. Sokszor azonban a környezet is részese a súlyos állapot tagadásának, melyet az alkoholizmusról alkotott tévképzetek csak alátámasztanak. Az emberek általában azt gondolják, hogy az alkoholbetegek mindig, azaz minden nap nagy mennyiségu szeszesitalt fogyasztanak, hogy sokat költenek az alkoholra, hogy nincsen munkájuk, családjuk elfordult tolük, s agresszíven viselkednek. Ezzel ellentétben az alkoholisták nem feltétlenül fogyasztanak nagy mennyiségu alkoholt, s nem minden nap. Nem mindegyikük issza le magát a részegségig, sokan hetekig absztinensek maradnak, dolgoznak, s nem eroszakosak.
Néhány dolog azonban bizonyos: Az alkoholizmus egy betegség, amit gyógyítani lehet. Gyógyítása azonban nem szégyen, hanem szükséges dolog. A kezelést minél hamarabb kell elkezdeni, nem szabad vele várni. S azzal is tisztában kell lenni, hogy minden ivás alkoholizmus, ami valamilyen nehézséget okoz. Minden életkorban jelentkezhet, nemcsak az idosebb korosztályra, hanem a fiatalabbakra is jellemzo lehet. Foleg most, amikor Szentesen a Kábítószer Egyezteto Fórum (KEF) által a 13-18 évesek között végzett 2004-es felmérések alapján elmondható, hogy a diákok dönto többsége rendszeresen fogyaszt alkoholt. A megkérdezett iskolások 11 százaléka került már alkohol hatására veszekedésbe, 6 százalékuk dulakodásba, 7,3 százalékuknak volt már balesete, tizedüket lopták már meg befolyásoltság alatt, 4,2 százalékuknak volt rendorökkel problémája, 10 százalékuk lett buncselekmény áldozata. Sokuknak volt szexuális kapcsolata alkoholos állapotban, s többen mondták el magukról, hogy nem kívánt terhességük is lett egy átbulizott éjszaka után, ahol nagy mennyiségu szeszesitalt fogyasztottak. A százalékos adatok kialakulásában pedig dönto szerepet töltenek be a vendéglátó egységek, szórakozóhelyek, hiszen a jogszabályi tiltás ellenére kiszolgálják a 18 éven aluli fiatalokat, s ezzel helyet biztosítanak az ifjúság legelterjedtebb alkoholfogyasztási szokásának.

Cseh-Lakos
Szentesi Élet városi hetilap