Alkoholizmus I.

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig

Korunk egyik népbetegsége az alkoholizmus, melynek elterjedésében jelentos szerepe van legalitásának, hiszen a 18. életévüket betöltöttek könnyen és korlátlanul hozzájuthatnak a különbözo alkoholokhoz. Magyarországon körülbelül 500 ezer és 1 millió közé teheto a betegek száma, s közülük csak nagyon kevesen állnak orvosi kezelés alatt. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns adott felvilágosítást.
Az alkoholbetegség elterjedése foként annak köszönheto, hogy az alkoholizmus eros testi hajlamra épülo lelki indíttatás nyomán alakul ki, tehát öröklött és környezetei tényezok egyaránt indukálhatják. Kamaszkorban például fontos, hogy fogyasztása úgynevezett “szociális nyereséggel” jár, hiszen fogyasztói úgy érzik, hogy teljesíteni tudnak általa. Emellett az alkohol nagyon jó stresszoldó, a depresszióra hajlamos emberek is szívesen élnek vele, s sokan a monotonitás ellen, az élmények pótlásaként alkalmazzák. Ilyen feltételek mellett gyorsan és szinte észrevétlenül válhatunk függojévé. Észrevétlenül, hiszen az alkoholizáló ember az ital veszélyét elfojtja magában. Abban a tévhitben él, hogy bármikor abba tudja hagyni, vagy kontrollálni tudja fogyasztását. Közben szociális érdeklodése és szexuális teljesítoképessége csökken, kapcsolatai megromlanak, agresszívvé válik. Az alkoholizmushoz kapcsolódó tüneteket és egészségügyi problémákat (emésztorendszeri-, keringési-, csont-, immun- és idegrendszeri betegségeket) is titkolja, hiszen eloször magának sem meri bevallani, hogy elvesztette uralmát és kontrollját az alkoholfogyasztás felett. Alkohol hiányában pedig megjelennek a tipikus elvonási tünetek: remegés, izzadás, rossz közérzet, idegesség, rémálmok, és esetleg epilepsziás rohamok is jelentkeznek. Fiatal korban emellett a túlzott alkoholfogyasztás, vagy függoség gátjává válhat a fizikai és pszichikai fejlodésnek, s létrejöhetnek az egyéniség zavarai (ingerültség, társadalmi kötelességek elhanyagolása, gyors hangulatváltozások, düh és agresszió).
Az alkoholizmussal kapcsolatban számos tévhit is él a köztudatban, azonban tudnunk kell, hogy nem feltétlenül nagy mennyiséget fogyasztanak az alkoholbetegek. Az sem szabály, hogy minden nap lerészegednek, hogy mindannyian rossz anyagi viszonyok között élnek, s hogy mindegyikük eroszakos. Sokan közülük hetekig nem isznak. Talán éppen ezért jellemzo, hogy az alkoholbetegek eloször megértésre találnak a családban, hiszen gyermekeik nem ismerik fel a beteg állapotát, házastársuk pedig jóváhagyja viselkedésüket. Késobb elvesztik a családon belüli megbecsültségüket, s összetuzésbe kerülnek a társadalom általánosan elfogadott szabályaival, esetleg buncselekményeket követnek el.
Szentesen és környezetében is sokan küzdenek alkoholfogyasztásból eredo problémákkal. A kistérség háziorvosi körzeteiben nyilvántartott 44 ezer 585 állampolgár között mintegy 2400-2700 regisztrált alkoholista beteg van. A magas szám ellenére azonban csak nagyon kevesen érzékelik betegségük súlyát és fordulnak segítségért a szakemberekhez.

Cseh-Lakos
Szentesi Élet városi hetilap