A tűhasználat

2007. október 31.

A tűhasználat

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
A kábítószereseknél jelentkezo egészségügyi problémák sokszor a tuhasználatból erednek. Ennek ellenére a drogosok sokszor élnek ezzel a kábítószerzési formával, melynek segítségével jóval hamarabb és kisebb mennyiségu szer alkalmazásával el lehet érni a kívánt hatást. Ilyenkor azonban nemcsak a tiszta szer, hanem a gyártás során a tisztítási folyamatból visszamaradt oldószermaradékok és egyéb szemét is az emberi szervezetbe kerül. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns adott felvilágosítást.
A kábítószer-fogyasztók körében az elobb említettek mellett a közös tuhasználat is jellemzo, mely magában hordozza a HIV- és a hepatitisz vírussal való fertozodés veszélyét is. Emellett a borön lévo baktériumok a véráramba kerülve komoly problémákat okozhatnak, a rendszeres tuhasználat hosszú távon a vénák teljes szétroncsolódásához vezethet.
Kockázatcsökkento módszerek
Az elso a kábítószerhasználat és az injekciós tu alkalmazásának abbahagyása. Ha azonban ezzel nem hagy fel a fiatal, akkor sohase használjon közös tut, vizet vagy a drog elokészítéséhez szükséges felszerelést. Csak olyan fecskendot használjon, amit megbízható forrásból szerzett, például a gyógyszertári tucsere-programból. Mindenképp fontos, hogy steril tut és vizet használjon a drog elokészítéséhez, illetve új vagy fertotlenített fozoedényt és szurot. Az injekció beadása elott pedig meg kell tisztítani a tuszúrás helyét egy friss alkoholos törlovel.
A drogok és az AIDS
A statisztikák egyértelmuen jelzik, hogy az intravénás kábítószerek súlyos kockázati tényezot jelentenek a HIV-fertozés szempontjából. Ennek alapját a gyakran eloforduló közös tuhasználat jelenti. A tu belso és külso felszínére ugyanis szúráskor rátapadnak a vérsejtek, és velük együtt a vérben lévo vírusok is. Éppen ezért életveszélyes azt hinni, hogy a fecskendo visszaszívásának elkerülésével a fertozés veszélye nem áll fenn.
Az intravénás kábítószer-fogyasztáskor a következo szabályokat érdemes betartani:
A drogozás növeli a vérrel, illetve a szexuális úton terjedo betegségekkel való fertozodés kockázatát, hiszen az általuk okozott megváltozott tudatállapotban az ember önkontrollja jelentosen lecsökken. Ha nem mondunk le a drogok által elérheto megváltozott tudatállapotról, akkor is kerüljük a kemény, intravénás drogokat, például a heroint. Azonban ha mégis élünk velük, akkor minden tut és fecskendot csak egyszer használjunk, s ne osszuk meg senkivel (gyógyszertárban kapható steril tu, mindig beszerezheto). A befecskendezés után pedig a tut gondosan el kell zárni valamilyen szilárd falú, jól zárható tárolóba. Az injekciós készletet fertotlenítsük! Számos eljárás van, ami csökkentheti a fertozés kockázatát.
Veszélyes kapcsolatok
A szexuális kapcsolatok minden esetben magukban hordozzák a nemi úton terjedo fertozések átadásának lehetoségét. Hosszú távú, kiegyensúlyozott, kölcsönösen monogám kapcsolat esetén ez a veszély kisebb. Vannak azonban olyan aktusok, amelyeknél a fertozésveszély sokszoros. Ezeknél használjunk gumióvszert! Veszélyes kapcsolatnak tekintheto például az intravénás kábítószert használókkal való szexuális kapcsolat a HIV és a hepatitis szempontjából. Ezek az emberek fertozéshordozók lehetnek, még negatív teszt esetén is, a fertozést követo 6-8 hetes periódus miatt, hiszen akkor a vírus jelenléte még nem mutatható ki semmilyen módszerrel.
Ha valaki megfertozodik, akkor az AIDS esetében kóros immunhiányos állapot lép fel. Ilyenkor fokozatosan romlik a szervezet védekezoképessége, s a végso stádiumban már egy megfázás is halálhoz vezethet. A leggyakoribbak az AIDS mellett a különbözo bakteriális és gombafertozések, valamint a Hepatitis B és a C, melyek halálos májkárosodáshoz vezethetnek. Halálos lehet a szív belső burkának és billentyuinek fertozodése is, de csont- és izületi gyulladások, tüdogyulladás is kialakulhat. A kábítószer vérbeni feldúsulása a vesék és a szemek visszafordíthatatlan károsodásához is vezethet.

Cseh-Lakos