A stimulánsok

2007. szeptember 14.

A stimulánsok

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
A gyorsítóknak, illetve élénkítoknek, vagy stimulánsok nevezett izgatószerek közé sorolandó a kokain, a crack, a speed és az extasy, melyek közül a két utóbbi a leginkább elterjedt, hiszen ezek beszerzési ára sokkal olcsóbb, mint az elobbieké. A speed és az extasy kémiai úton eloállított szintetikus drogok, amfetaminszárma-zékok, míg a kokain a kokacserje levelének kivonata, a crack pedig a kokain kristályos formájú szabad bázisa. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.
Speed és Extasy
A speed és az extasy többféle formáját por alakban orrba szippantják, illetve intravénásan és tablettaként is fogyasztják. Ezek az anyagok tiszta állapotban fehérek, de a szennyezoanyagok módosíthatnak színükön. Az amfetamin-származékokat hangulatjavító, energiaszint emelo, fáradtságcsökkento hatásuk miatt alkalmazzák. Átlagos hatóidejük 4-6 óra. Kis mennyiségben való fogyasztásuk testi tüneteként jellemzo az éberségi szint növekedése, az izzadás, az étvágytalanság. Ezeket pszichés tünetként nyugtalanság, beszédesség, közvetlenség, boldogság-érzet, fokozott empátia kíséri. Nagy mennyiség használatakor vérnyomás emelkedés, eros szívdobogás tapasztalható. Ezekhez pszichés tünetként fokozott nyugtalanság, pánikroham, szorongás, hallucináció, s akár paranoia is társulhat. Túladagolásukkor légzési nehézség, keringési zavar, majd kóma és halál is elofor-dulhat. Használatakor a folyadékveszteség miatt no a kiszáradás veszélye, s a folyamatos fizikai aktivitás miatt a test túlhevülésének veszélye is. A hatás elmúlásával fokozott alvásigény, levertség, idegesség jelentkezhet. Az amfetamin testi függoséget nem, de eros lelki függoséget alakíthat ki, így megvonása testi elvonási tünetekkel nem jár, de letört hangulatot, krónikus fáradtságérzetet, depressziót, alvászavart, szorongást és kimerültséget okozhat.
Használóját foként arról lehet felismerni, hogy fokozott mozgáskésztetése van, napokig nem igényli az alvást, nem eszik, csak szomjas, több kilót fogy. Véresek vagy vizenyosek a szemei, pupillái a fényerosség változására nem reagálnak, állandóan beszukülnek vagy tágak. A használatot gyakran 16-20 órás alvás követi. Sokszor azonban a stimulánsok fogyasztását nehéz felismerni, mert a fiatal szórakozóhelyen él vele, és mikor hazamegy a hatásból már keveset látni.
Az amfetaminokról gyakran más szerrel szoknak le a fiatalok, például alkohollal, nyugtatóval, fuvel, vagy akár heroinnal is. Gyakori az is, hogy a stimulánsok hatásának fokozása miatt erosebb szerekhez fordulnak, vagy injekciót használnak (kokain, heroin intravénás alkalmazása).
Kokain és Crack
A kokain fehér por, beszippantva és intravénásan is alkalmazzák, a crack szürkés-fehér “kavicsos” anyag, melyet dohány közé keverve használnak. Alkalmazásuk nagyon hamar eros lelki függoséget okoz. A kokaint és a cracket hangulatjavító, energiaszint emelo, fáradtságot csökkento hatása miatt alkalmazzák. Hatóidejük maximum 1 óra. Kis mennyiség használatakor testi tünetként homérséklet emelkedés, étvágycsökkenés, szomjúságérzet csökkenés, fokozott szexuális késztetés, fényérzékenység, álmatlanság a jellemzo. Míg pszichés tünetei közé a flash érzet, eufória, túlzott önértékelés, energiaszint megemelkedésének érzete tartozik. A nagy mennyiség pszichés tüneteként pedig pánikroham, paranoia figyelheto meg. Túladagolása légzés-, keringés- és szívritmuszavarral, szívinfarktussal, epilepsziával, kómával és végül halállal járhat. Megvonása testi elvonási tünetekkel nem jár, de letört hangulatot, krónikus fáradtságérzetet, depressziót, alvászavart, szorongást, kimerültséget okozhat.
Veszélyei közé tartozik, hogy a crack fogyasztása komoly tüdokárosodást okozhat. A közös injekciós tu használata pedig különbözo szennyezodések és fertozobetegségek (TBC, hepatitis, AIDS, stb.) vérbe jutását rejti magában. A kokain használata pedig agresszívvé tehet, eroszakos buncselekmények elkövetéséhez vezethet.

Cseh-Lakos