A hallucinogének

2007. október 12.

A hallucinogének

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata – A dohányzástól a heroinig
A hallucinogéneket tudatállapot módosító hatásuk, a hallucinációk átélése, a tudattalan felszínre hozása miatt használják. Alkalmazásukkor szimbólumok, víziók lépnek fel. A hallucinogének közé a meszkalin, a varázsgomba, a PCP (angyalpor), a DOM és a DMT tartozik. Ide sorolhatók a szerves oldószerek, különbözo kaktuszok, egyes gombák, a csattanó maszlag és a trombitavirág is. A témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.
A por alakban árusított PCP, DOM és DMT szintetikus úton eloállított drogok, míg a meszkalin és a varázsgomba psilocybin hatóanyaga növényi alkaloida. Az LSD-t általában bélyeg formájában hozzák forgalomba, azonban zselés állagban is beszerezhetoek. A bélyeget lenyalják, szájpadlásra tapasztják, a zselét pedig nyálkahártyán keresztül juttatják a szervezetbe, szembe kenik és fogínybe dörzsölik. A felsorolt kábítószerek átlagos hatóideje 6-8 óra.
LSD
Az LSD használata testi függoséget nem, de lelki függoséget okozhat. Foként akkor, ha valaki pótszerként használja. Hatása függ a használó pillanatnyi hangulatától, pszichés beállítottságától, és a körülményektol. A szerhasználat megszabadít az üresség és az értelemnélküliség érzésétol. A kis mennyiség testi tünetei közé sorolhatók a tág pupillák, a feszültség, a fokozott izgalmi szint, és a vérnyomás emelkedése. Pszichés tünete a hallucináció, a látás-, hallás- és a tapintásélmények megváltozása, a realitás megszunése, a kedélyállapot ingadozása, és az álmatlanság. Nagy mennyiségben történo fogyasztásakor megno hatásának idotartama, elojöhetnek a negatív, szorongásos élmények, kialakulhat a pánikérzet, s félelmetes hallucinációk jelenhetnek meg.
Az LSD túladagolásakor a hatás idotartama megno, valószínu a negatív “trip” (a szer hatása alatt töltött ido) átélése. Szorongásos rohamok, pánikreakciók, üldöztetés, megfigyelés-érzés tör elo, fokozódik a szívmuködés, s elofordulhatnak epilepsziás rohamok. Az LSD megváltoztathatja a fogyasztó személyiségét, kialakíthat paranoiát és skizofréniát is. Visszaüthet hatása a szerhasználat után hónapokkal, vagy évekkel is. Újabb szerhasználat nélkül is átélheto az élmény. Ezt flashback-nek nevezzük.
A kábítószer elhagyásával a hétköznapi dolgok kiüresednek, motiváció- és érdeklodéshiány alakul ki.
Szerves oldószerek
Használóinak nagy része a legfiatalabbak közé tartozik, s szociálisan rossz körülmények között él. A szerves oldószerek közé a hígítók, festékek, lakkok, csavarlazítók, ragasztók, spray-k hajtógázai, oldó- és tisztítószerek, öngyújtók töltéséhez használt gázpalackok gáza, kéjgáz (habszifonban) tartoznak. Ezeket foként az eufória érzésének elérésére alkalmazzák. Néhány szórakozóhelyen ezeket az anyagokat luftballonokba engedik, és onnan szippantják be, melyet lufizásnak neveznek. Azonban általában nylonzacskóba öntik és onnan szívják be, a spray-ket pedig közvetlenül a szájba, torokba fújják, vagy szerrel átitatott textíliát szorítanak orrukra, szájukra. A belégzést követoen a kábítószer rögtön a tüdobe jut, majd hamar bekerül a véráramlatba és a szervekbe, s foként az idegrendszert károsítja. A használó részeghez hasonlít, de alkohol helyett a szerves oldószer szagát lehet érezni.
Használatát testi függoség nem, de eros lelki függoség jellemzi. Hatásai közé tartozik az izgatottság, az aluszékonyság, az étvágytalanság, a mozgáskoordinációs zavarok fellépése, melyekhez eufória, bódultság, hangulatváltozások, tudatzavar, és hallucináció társul. Kialakulhat kettos látás, fülzúgás, alvászavar, ízületi-, izomfájdalom, izomrángás, orrfolyás, szemrángás is.
Túladagolásukkor tudatvesztéssel kísért szívelégtelenség, légzésbénulás, agy- és tüdo ödéma, eszméletvesztés és végül halál következik be. Veszélye, hogy a megváltozott észlelés fokozott kockázatvállaláshoz vezethet. Ilyen lehet például, hogy a fogyasztó azt hiszi, tud repülni és leugrik az emeletrol. Az oldószerek veszélyei közé tartozik a gondolkodászavar, a demencia, a mozgáskoordinációs- és a memóriazavar, a hepatitis kialakulása, valamint a gyors szellemi leépülés.

Cseh-Lakos