A dohányzástól a heroinig – bemutatkozás 2007. május 11.

Szakemberek várják a gyógyulni kívánókat.
Magyarországon egyre nagyobb százalékban van jelen a különbözo drogok, illetve alkoholok iránti függoség. A kábítószer-használat már nem csupán a nagyvárosokban elterjedt és nemcsak ott jelent egyre nagyobb problémát, hanem elotérbe került a kisebb városokban, s a falvakban is. A középiskolás korosztály egynegyede, a 12-13 évesek 4,4 százaléka már kipróbált valamilyen kábítószert. A drogfogyasztás mellett az is elmondható, hogy a fiatalok ötöde havonta többször fogyaszt alkoholt, s legalább egyszer részeg, valamint az, hogy a 12-18 év közöttiek több mint 25 százaléka rendszeresen dohányzik.
Egyre inkább elterjedtek tehát a különbözo szenvedélybetegségek, melyek kezelésében és legyozésében Szentesen is szakemberek állnak a betegek rendelkezésére. A Dr. Bugyi István Kórházban 2005. augusztus 1-tol muködik Addiktológiai gondozó, 2005. november 1-tol pedig Drogambulancia.
Az ott dolgozó addiktológus, neurológus, pszichiáter szakorvos, dr. Rideg Sándor; az addiktológiai konzultáns, dr. Szalayné Péter Ildikó; a pszichológus, Héjja Annamária; s az orvosírnok, Bánfi Józsefné, az addiktológiai rendelésen fogadja a leszokni kívánó dohányzókat, az alkoholbetegeket, a játékszenvedélyeseket, a számítógép- és internetfüggoket, valamint a gyógyszerfüggoket és az étkezési zavarokban szenvedoket. A Drogambulancián pedig a drogfogyasztókat, a drogfüggoket (marihuana, ópiátok, stimulánsok, hallucinogének, szerves oldószerek) és az elterelésben résztvevoket kezelik.
Az intézményben teljes személyes és egészségügyi adatvédelem és titoktartás mellett végzik 2006. novemberétol az úgynevezett elterelést is, amelyben olyanok vesznek részt, akiket kábítószer-használat miatt elkapott a rendorség, és önként vállalták a kezelésben való részvételt. Ebben az esetben a páciensnek jelentkeznie kell egy olyan intézményben, amely fel van véve az elterelésben résztvevo egészségügyi szolgáltatók jegyzékébe. Itt megtörténik az elozetes állapotfelmérés, azaz, hogy ki milyen mértékben érintett a kábítószer-használatban, s ezt követoen 6 hónapig tartó folyamatos orvosi ellátásban részesülnek a betegek, akik két hetente, azaz a felméréssel együtt 13 alkalommal kezelésen vesznek részt. A szentesi drogambulanciának 4 megyére – Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megyékre – terjed ki az ellátási kötelezettsége. Jelenleg 46 drogfogyasztó kezelését végzik az Addiktológiai gondozó és Drogambulancia hivatalos elnevezésu egészségügyi szolgáltatóban, ahol beutaló kötelezettség nélkül, telefonon vagy személyesen egyeztetett idopontban várják a szakemberek a gyógyulni kívánókat.
Az intézmény feladatai közé tartozik az is, hogy a gyerekek, szülok és pedagógusok részére felvilágosító programokat szervezzenek, hogy az eltereléshez kapcsolódóan elvégezzék az elozetes állapotfelmérést.
Valamint a kábítószer-használatot kezelo ellátás, a kábítószer függoséget gyógyító kezelés, a krízisintervenció, a motivációs készség felmérése (kérdoíveken keresztül), az esetmenedzselés, a különbözo leszoktató programok, a gyógyszeres kezelések, az egyéni és csoportos konzultációk és az után-követés is a feladataik közé sorolandó. Az eddig elért eredmények pedig azt mutatják, hogy hasznos munkát végeznek, hiszen számos ember mondhatja már el magáról, hogy az itt végzett kezelések sokat segítettek abban, hogy felhagyjanak káros szenvedélyeikkel. Sokan közülük hónapok után is visszajárnak az intézménybe és jelzik, hogy mi történt azóta velük, hogyan érzik magukat.
A következo hetekben a szenvedélybetegségek elterjedése miatt sorozat keretében szeretnénk részletesen bemutatni az Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia munkáját, ismertetni a különbözo szenvedélybetegségek, az alkoholizmus, a kábítószer-használat káros következményeit, illetve felismerésük lehetséges módjait és ilyen formában is segítséget adni a betegeknek és hozzátartozóiknak.

Cs.L.I.