Dr. Bugyi István Kórház Csongrád megyei Dr. Bugyi István Kórház

“Dr. Bugyi István Kórházért” Alapítvány Adószám: 18474983-1-06
Vakbarát
6600 Szentes, Sima Ferenc utca 44-58. 63/313-244 Telefonkönyv ›
vissza

Új mammográfiás szűrőközpont

Forrás: radiologia.hu
Dátum: 2013-12-27 07:50:16

Dr. Bagi Róberttel, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház radiológiai osztályának osztályvezető főorvosával az új mammográfiás szűrőközpontról beszélgettünk.

Főorvos úr, egy Hódmezővásárhellyel és Araddal közös pályázatban november végén új mammográfiás szűrőközpontot avattak Önöknél. Hogyan valósult meg a fejlesztés?
Az emlőszűrés infrastruktúrájának fejlesztését célzó, 2013. januártól 2014. áprilisáig tartó komplex, Hódmezővásárhellyel és Araddal közös HURO-pályázat egyik állomásaként új helyre, a Diagnosztikai Tömbünkbe, a Központi Röntgen Osztály területére költözött a megújult Klinikai és Szűrő Mammográfiás Központunk. A megújulás során az eddigi analóg típusú mammográf helyett egy direkt digitális Siemens Mammomat Inspiration készülék került telepítésre sztereotaxiás biopsziás egységgel, leletező állomással. Szintén telepítésre került egy Siemens Acuson S1000 tipusú felső kategóriás ultrahang berendezés. Informatikai eszköz és szoftverfejlesztések, valamint DICOM-szkenner és műtői steril megtekintő állomás is beszerzésre került.

Miről szól ez a pályázat?

A HURO-pályázat célja a rendszeres mammográfiás szűrés fejlesztése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon. Ennek része az infrastruktúra javítása, gépek beszerzése, új helyiségek kialakítása, és a szűréseken megjelentek arányának növelése mindenféle módon és lehetőséggel. A képzésen, sajtóban való megjelenésen keresztül, népszerűsítő rendezvények tartása, háziorvosok bevonása, a velük való együttműködés aktivitásának növelése. Hódmezővásárhelyen van az Egészséges Vásárhely Program keretében egy pályázat során az átszűrtséget sikerült közel 70%-ra emelni. Itt is az a cél, hogy Szentes és környékén az átlagos 40%-os, a 33 háziorvosi körzetben 19-59 százalék között szóródó átszűrtséget jelentős mértékben növeljük és elérjük a 70%-ot.
pic1

Milyen az együttműködés a két város között?

Mi a sikerben bízva, tulajdonképpen felkapaszkodtunk Hódmezővásárhely hajójára. 2012 augusztusában nyertük el a pályázatot Hódmezővásárhellyel és Araddal, idén januártól indult a megvalósítás. Már januárban volt egy Tabár László-kurzus Vásárhelyen, ami a pályázat keretében került megrendezésre, emellett asszisztensi kurzusok is voltak, valamint a laikus képzése is megvalósult: hasonlóan az onkológiai klubokhoz, helyi, közösségi előadásokhoz kapcsolódtunk. Szentesen az ÁNTSZ is létrehozott egy konzorciumot, ami egészség javításra, szűrőprogramokra koncentrál, ehhez is csatlakoztunk a pályázattal.

Milyen eszközbeszerzés valósult meg?
Mindhárom helyen át tudtunk állni a direkt digitális technikára, és érkezett egy felsőkategóriás ultrahang-berendezés is hozzánk. Egy DICOM-szkenner is beszerzésre kerül a régi mammográfiás filmek beszerzése és PACS-on való tárolhatósága céljából. Vásároltunk az onkoteam számára megjelenítő munkaállomásokat és steril megtekintő állomásokat. A három helyszín között a pályázati összeg különböző mértékben oszlott el, de mi is jelentős infrastrukturális fejlesztést kaptunk. Mivel nekünk viszonylag modern a diagnosztikai tömbünk, a helyszín adott volt. Technikailag és erkölcsileg elavult DSA-laborunkat áldoztuk fel, a helyére költözött be szűrőközpontunk a teljes infrastruktúrával. Óriási előny, hogy a mammográfia, az ultrahang, az intervenció és az adminisztráció végre külön tudott válni, és az új szűrőközpontban méltó környezetben dolgozhatunk.
pic2

Hogyan működnek együtt az Önöktől 50 km-re lévő Szegeddel?

Jó szakmai kapcsolatban dolgozunk együtt. Nálunk az MR kivételével bármilyen diagnosztikára van lehetőség. Ellátási körzetünkhöz tartozik Csongrád megye északi, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része. Kiszűrjük a beteget, a klinikai vizsgálatok helyben történnek, és mivel az új készülékhez sztereotaxiás berendezés is érkezett, a mintavételeket, az aspirációs citológiát, a core biopsziát, a preoperatív jelöléseket és műtétet nálunk végezzük. Az ellátás és az onkológiai követés osztályunkon történik, és ugyan MR-berendezés csak Szegeden található, szűrőközpontunk vezető dr. Varga Erika Szegeden MR-műszakban dolgozik az egyetemen, tehát a megfelelő hozzáférés megoldott.

Mit tud az új Siemens Mammomat Inspiration mammográf?

Gyakorlatilag mindent. Éppen ezért került Aradra és Hódmezővásárhelyre is ugyanilyen berendezés. Korábban analóg mammográfot használtunk, a direkt digitális technológia legnagyobb előnye, hogy megszűnik a film, vegyszer és egyéb fogyóanyag felhasználás. AGFA PACS-rendszerünk 2007 óta működik, a mammográfia volt az utolsó nem digitális modalitás. A fejlesztés kapcsán a medikai rendszereknél is előrelépünk, az e-MedSol rendszert rendszeresítik a röntgenosztályon. Az új mammográf mindenre képes, amit a direkt digitális technológia lehetővé tesz, a denz emlőket jobban lehet megítélni, csökken az ismételt vizsgálatok száma, rendelkezésre áll a digitális utófeldolgozás, amelyhez a munkaállomásokat 5 megapixeles leletező monitorokkal láttuk el. Az új gép a betegek számára is kényelmesebb és komfortosabb, az összenyomott emlőt a sugárexpozíciót követően azonnal felengedi, hogy a kellemetlen érzés minél rövidebb ideig tartson, a személyzet számára sokkal ergonomikusabb a kialakítása, így gyorsabbá válnak a vizsgálatok is. A gyors diagnózist az új direkt digitális mammográf mellett egy – szintén a pályázat keretében beszerzett – Siemens Acuson S1000 berendezés is segíti.
pic3

Végre helyére kerül Szentesen az emlődiagnosztika?

Nálunk 1975 óta, azaz 38 éve létezik emlődiagnosztika. Akkori főorvosunk, Csípő László még Tabár Lászlóval együtt indította el az emlődiagnosztikai ellátást, azóta vagyunk dedikált szűrőközpont. A szaktudást Csípő főorvos úrtól örököltük, és igyekeztünk folyamatosan fejleszteni lehetőségeinket. A mostani fejlesztés ennek nagyon markáns része. E hozzáállásnak és múltnak is köszönhető, hogy megfelelünk az országos szűrési átlagnak, de szeretnénk dinamikusan növelni az átszűrtséget. Ezért tartottunk tudományos szimpóziumot, és ezért rendeztünk az emlőszűrést népszerűsítő kerékpáros rendezvényt a városban, ahol több mint kétszázan jelentek meg. A lakosság együttműködése nélkül nem megy. A svéd tapasztalatok szerint ugyanis a 70-80 százalékos megjelenési arány mellett az átszűrtek körében 50%-kal lehet csökkenteni az emlőrák okozta halálozást.